Makelaar Dijkstra

We nemen met je door wat het belangrijk is van spouwmuurisolatie

Geplaatst op

Wat is het belang van spouwmuurisoloatie? Veel mensen willen dit graag weten. In deze blog willen we graag met je doornemen wat de verschillende voordelen van spouwmuurisoloatie zijn. Er handig om te weten. Je kunt ook prima geld besparen wat dat betreft. Lees met ons mee en doe je voordeel met onze tips. We hebben nog veel meer tips voor je waar jij je voordeel mee kunt doen. Lees onze blogs en doe je voordeel met de tips die we je geven. 

Wat is spouwmuurisolatie?

Wanneer we kijken wat spouwmuurisolatie is, dan komen we er al snel achter dat het een vorm van isolatie is die onontbeerlijk is als het gaat over het besparen van energie en geld. Veel mensen die wonen in een oude woning hebben nog een isolatie die vele eeuwen terug gaat. Hoe zat het vroeger eigenlijk? 

Oude vormen van isolatie

Riet, hennep, turf en schelpen, we komen het allemaal tegen tussen de muren en onder de vloeren van oude woningen. Toch is er nog een oudere vorm van isolatie, namelijk de woning van mensen deels in de grond verscholen. Deze manier van isolatie zien we vanaf 3000 voor Christus. Grappig dat we tegenwoordig ook weer dit principe volgen. Zo worden er moderne huizen gebouwd die deels onder de grond gesitueerd zijn.

In middeleeuwen zien we gebouwen met een dikke laag stro. Deze laag was zo’n 60 tot 80 cm dik. Hier kwam brandgevaar bij kijken. 

In de Gouden Eeuw zagen we de introductie van de spouwmuur. Dit is een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze was oorspronkelijk bedoeld als middel tegen vocht, dit was vanaf de aardwoningen een geduchte tegenstander. Uiteindelijk ontdekten de bouwers dat een spouwmuur ook erg handig werkt tegen invloeden van buitenaf. Met name een hoge of lage temperatuur buiten. In eerste instantie wordt de spouwmuur gevuld met organische afval, zoals vlas. Later worden er mos, kurk, hennep, schelpen en suikerrietstro gebruikt voor de isolatie. In feite ging het erom, dat het isolatiemateriaal vocht kon absorberen. Ook kon het goed warmte en kou tegenhouden.

Nieuwe isolatie

Zo rond het einde van de negentiende eeuw zien we dat er steeds meer bouwbedrijven zijn die het organische opvulmateriaal voor de spouwmuur verruilen voor kunstmatige materialen. Denk aan kunstmatig isolatiemateriaal, zoals steenwol en kunststofschuim. Er werden in die jaren ook steeds meer woningen gebouwd. Nederlandse panden werden steeds vaker geïsoleerd vanwege de noodzaak om energieverlies tegen te gaan. Vanaf 1973, toen er in Nederland een oliecrisis was, werd door de Nederlandse overheid beslist om in een snel tempo alle Nederlandse woningen te laten isoleren. Daar profiteren veel mensen nu nog van. Sinds die tijd is het standaard dat er geïsoleerd wordt. Maar de innovatie op dit gebied heeft niet stilgestaan. Tegenwoordig zijn er zelfs bedrijven die kunststof isolatieparels in een muur kunnen spuiten. Deze reageren sterk met water en daardoor ontstaat een isolatielaag. Deze techniek wordt ingezet bij zowel oude als nieuwe gebouwen. 

Meer weten over deze techniek? Neem dan contact op met koston.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Makelaar Dijkstra vertellen we je graag meer over de wereld van je makelaardij.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijkstra.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

 

 

© 2024 Alle rechten voorbehouden