Makelaar Dijkstra

Wat is het verschil tussen advocaat en jurist?

Geplaatst op

In een persoonlijke of zakelijke situatie kan het voorkomen dat je juridisch ondersteuning of deskundig advies nodig hebt. Hiervoor kun je terecht bij een kantoor voor juridische dienstverlenging of een advocatenkantoor. Wat is het verschil eigenlijk?

 

Advocaat of jurist

Zowel een jurist als een advocaat heeft een rechtenstudie afgerond. Een jurist kan vervolgens in allerlei branches werkzaam zijn, bijvoorbeeld om juridische zaken bij een bedrijf te behandelen. Een advocaat moet ingeschreven staan bij de Orde van Advocaten en is verplicht zich dan ook aan de ethische regels van het vak houden. De meeste advocaten hebben zich gespecialiseerd  in een rechtsgebied, zoals erfrecht, huurrecht of intellectueel eigendomsrecht (net als juristen overigens).

 

Deontologie

Een advocaat is gebonden aan bepaalde beroepsregels, of deontologie, waaronder:

  • Onafhankelijkheid: Een advocaat moet zijn cliënt onafhankelijk kunnen vertegenwoordigen, er mag op geen enkele wijze een vorm van belangenverstrengeling zijn.
  • Aparte derdenrekening: alle financiële transacties rond een zaak moet de advocaat uitvoeren via een derdenrekening.
  • Beroepsgeheim: Net als in enkele andere beroepen kent een advocaat beroepsgeheim, dat wil zeggen dat de advocaat nooit naar buiten mag treden met informatie van een cliënt.
  • Bijscholing: een advocaat moet zich regelmatig laten bijscholen, dit wordt ook wel permanente vorming genoemd. Zo blijft de beroepsgroep op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in het vak.

 

De keuze maken

Uiteindelijk is het lastig om te zeggen of je een jurist of advocaat nodig heeft. Laat vooral de ervaring en branche waarin een persoon werkzaam is meewegen. Vraag ook altijd van tevoren naar de kosten van de dienstverlening, want de tarieven kunnen fors uiteen lopen. Controleer ook altijd of je wel echt een juridisch specialist nodig hebt. Voor een unieke juridische oplossing kun je terecht bij OmniRecht, waar je eerst telefonische ondersteuning ontvangt en daarna eventueel wordt doorgezet voor de ondersteuning van een jurist of een advocaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Makelaar Dijkstra vertellen we je graag meer over de wereld van je makelaardij.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijkstra.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

 

 

© 2024 Alle rechten voorbehouden